Παρασκευή 6 Ιουνίου 2014







"ΠΡΩΤΙΕΣ

ΚΑΙ ΠΙΚΡΟΔΑΦΝΕΣ

ΕΝΟΣ ΡΕΠΟΡΤΕΡ"...

ΠΟΥ ΠΕΤΟΥΣΕ ΚΑΙ ΣΦΡΑΓΙΣΕ ΠΟΛΛΑ ΜΕ ΤΑ ΑΠΙΣΤΕΥΤΑ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΟΥ!


Ανοίγουμε το αρχείο ενός ΄Ελληνα θυελώδους ρεπόρτερ του Απ. Βραχιολίδη που για μισόν αιώνα είναι καταχωνιασμένο σε συρτάρια, σε κούτες, ατάκτως κι ακαταστάτως...όλα ερρημένα ...
Επί
χρόνια τον πιέζουμε... ειδικά η γυναίκα του η κυρία Σεβαστή, όνομα και πράμα..
Αλλά
καθότι ...εκ φύσεως ξεροκέφαλος πάντα έλεγε .."αφήστε με ήσυχο.. δεν αξίζουν τα ανθρώπινα ..είναι για κλάματα. "
΄Ηξερε
- και ξέρει- πως υπερβάλλει με τέτοιους κάθετους δογματισμούς... ΄Οταν τον ζωρίζαμε ταμπουρώνονταν στη ..ανεκτή λογική.. : " Εν τάξει κάτι έκανα στο ρεπορτάζ... αλλά για να ψάξω στο αρχείο μου.. θα χρειαστώ να φάω άλλα τόσα χρόνια.. Και δεν τα έχω... Εξ άλλου δεν με΄ενδιέφερε ποτέ το χτες ...Κοίταγα το αύριο και τώρα εγώ πια έχω λιγοστό αύριο.. Τί θέλετε να την πάθω σαν τον ..λεγόμενο Έθνάρχη Καραμανλή που νοιάζονταν για την υστεριοφημία του; Γιατί λέτε ότι έφτιαξε το ΄Ιδρυμά του...; Εγώ τέτοιες ...πρωθυπουργικές βλακείες δεν τις κάνω .. χώρια που είμαι και νουνός του Καραμανλή, αυτού ντε του τάχα μου Εθνάρχη!
--Τι
θέλεις να πεις δάσκαλε;
--
Μα εγώ δεν του κόλλησα το παρατσούκλι "ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗΣ... ως φυγάδος εις Παρισίους;; Το ξεχνάτε; Και πια αυτό το "Δάσκαλε"..κόφτε το! .. ΡΕ οι "δάσκαλοι είναι η συμφορά της Ελλάδας ...

Τι να θυμηθούμε και τι να ξεχάσουμε. Η press-bank..όπως ξέρουν οι φανατίλες επισκέπτες της.. έχει κάποια σημειώματα περί Βραχιολίδη... εκεί στους ΜΕΓΑΛΟΥΣ ΡΕΠΟΡΤΕΡ! ΈΤΣΙ ΑΠΌ ΠΛΑΚΑ ΚΑΙ ΧΑΒΑΛΕ...
Με το τσιγγέλι τα βγάλαμε κι αυτά... Μάλιστα δε όπως πολλοί μπορεί να θυμηθούν ο Απ.Βραχ... έχει γίνει εδώ και χρόνια και τηλεθέαμα , από τηλεοπτικές εκπομπές για θέματα που .. μόνον αυτός ...περπάτησε... ΠΑΝΤΑ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ..
Είναι χαριτωμένο και σπάνιο. Ο Ρεπόρτερ Βραχιολίδης είχε πάθος να βγάζει στην επιφάνεια ΜΟΝΟΝ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ .....ΚΑΙ ΠΑΝΤΑ Πρωτοσέλιδα! Μα κανείς δεν είχε και δεν έχει τέτοιο προνόμιο... με την αυτή πυκνότητα .. Οι πάντες στον Τύπο φλέγονται να βγουν τα θέματά τους πρωτοσέλιδα! Σπανίως το πετυχαίνουν... Ο Βραχιολίδης ήταν καθημερινά πρωτοσέλιδος! ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ! Γι αυτό και επί έτη προσπαθούσαμε να βάλουμε στο χέρι μας .. το απίστευτο αρχείο του.

Τελικά ...μας έστειλε στο ..διάολο... " -Να τα αρχεία..! Πάρτε τα και κάντε τα πλακί ή κατάπλασμα με λιναρόσπορο... αφού τόσο σας καίγεται!.. Ου...ναι ξέρω πως υπάρχουν πολλά καλούδια στα αρχεία μου... Γι αυτό και είπα στους γιούς μου, αν βρουν μετά θάνατο μου, χρόνο κι ενδιαφέρον ...ας το ξεψαχνίσουν... ΄Ισως μερικά να είναι χρηστικά σε κάποιους....

Πάντως από σήμερα η press-bank...έχει στα χέρια της το αρχείο αυτού του σπουδαίου κι ανεπανάληπτου, μοναδικού ρεπόρτερ, που όπως έχει γράψει κι η εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ σε αφιέρωμά της, ..."άστραψε και τα βρόντηξε..."
Ναί μεν αλλά δε...

Άστραψε...απάστραψε... σφράγισε... αλλά απλά έφυγε από το καθημερινό ρεπορτάζ...΄Ενιωθε και παλαιά και συνεχίζει να νιώθει αηδία... για το πως γίνεται το ρεπορτάζ... σήμερα... " Τα τζόβενα , λέει τώρα, είναι και πτυχιούχα.. Πανεπιστημιακών Σχολών...-χέστηκε η φορβάς εν τοις αλωνίοις... -Τό έχω πολυτονίσει πλειστάκις... πως το σαμάρι(πτυχίο) δεν κάνει τον γάηδαρο..)

"Ετσι ο πτυχιούχος αυτός που παριστάνει τον δημοσιογράφο...περνάει από το πεζοδρόμιο... σκάνε μπόμπες δίπλα του... αλλά άνετα ..προσπερνάει... σαν να μη συμβαίνει τίποτε. Δεν ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙ την είδηση... που έζησε...ήδη. Για ποιό ρεπορτάζ να μιλήσω; " ...μονολογεί.

Πλην ο Βραχιολίδης συνεχίζει εργαζόμενος! ΣΗΜΕΡΑ σε ηλικία 75 χρονών! ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΡΕΠΟΡΤΑΖ! ΚΙ ΟΡΓΙΖΕΤΑΙ... ΒΙΑΙΩΣ για την κατάντια των σημερινών ρεπόρτερ!!! Τσόγλανους τους αποκαλεί! κάθετα!

΄Εκανε στροφή αυτονομίας... ΄Εγινε -κι εδώ πρωτοπόρος- έγινε εκδότης ειδικών περιοδικών... Και δεν μετάνιωσε... αλλά σήμερα δεν έχει... μία, για να αγοράσει τα τσιγάρα του... Καπνίζει αναιδώς 60 τσιγάρα ημερησίως...
Εγώ που τον γνωρίζω κι ακολουθώ τις περπατησιές του θα κάνω ό,τι είναι μπορετό αυτά τα πολύτιμα του αρχείου του ...να τα περιθάλψω... Και ξεκινάμε από δω ..σήμερα... ΄Ατακτα και σκόρπια... συμβολικά... Μετά θα τα εντάξω σε ενότητες Ο Ρεπόρτερ αυτός έχει πολλά καλούπια... .. Σιγά -σιγά... Κάνουμε συνθετική προσπάθεια...
Στο φινάλε.... θα διδαχθείτε ... και δημοσιογραφία... και τρέχουσα ιστορία...
ΣΤΕΛΙΟΣ ΔΑΛΑΜΑΓΚΑΣ





ΕΔΩ ΩΝΑΣΗΣ =ΒΡΑΧΙΟΛΙΔΗΣ ΣΕ ΕΞΩΦΥΛΛΟ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ1
[/caption]
Η ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙ ΘΡΑΥΣΗ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ... ΑΠΟ ΑΡΙΣΤΕΡΑ: Καρολίνα Κέννεντυ- η Τζάκυ , ο ΩΝΑΣΗΣ... και ο ΒΡΑΧΙΟΛΙΔΗΣ, τη μέρα των γάμων τους1



Ως καθαρόαιμος κυνηγός διαδσημοτήτων ο Απ.Βραχ, ήταν φυσικό να έχει στο στόχαστρό του και τον σπουδαίο Ελληναρά μεγιστάνα Αριστοτέλη Ωνάση… ΄Οχι πως τον κυνηγούσε με πάθος, διότι ο ίδιος δεν έλεγε και πολλά κι ό,τι είχε να πεί το έλεγε σε όλους τους ανθρώπους του Τύπου. Για τα ιδιωτικά του ήταν λιγομιλητος ..δεν έκανε κουβέντες.. Ωστόσο ο Απ.Βραχ είχε μαζί τους μερικές πολύ ηχηρές αποκλειστικότητες.. Δείτε:
Ο Απ.Βραχιολίδης δεν είχε όρια, δεν γνώριζε φραγμούς και εμπόδια. Αν αποφάσιζε να “χτυπήσει”, δεν υπήρχε περίπτωση να μη βγάλει “λαβράκι”.
Πολλά λέγονται γι αυτόν, άλλα αληθινά άλλα υπερβολικά κι άλλα που ανήκουν στη σφαίρα του απλού μύθου. Και δεν είναι τυχαίο… Δεν είναι καθόλου σύμπτωση που αυτός ώθησε στην πρωθυπουργία τον Σπύρο Μαρκεζίνη…δεν είναι καθόλου τυχαίο που μόνον αυτός μπήκε σε κρεβατοκάμαρα Βασίλισσας, δεν είναι σύμπτωση το ότι αυτός κόλλησε το παρατσούκλι “Τριανταφυλλίδης” στον Κωνσταντίνο Καραμανλή κατά τη φυγή του το 1963 στο Παρίσι…κ.λ.π.,κλπ



ΕΝΑΣ …ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ ΥΠΑΡΧΕΙ… ΛΕΕΙ ΚΥΝΗΓΟΣ ΚΑΡΧΑΡΙΩΝ!
Μια και το έφερε η κουβέντα της διαχρονικότητας που απολαμβάνουν κάποιοι ρεπόρτερς, θα διηγηθούμε και το ακόλουθο, που είναι επίσης από τα απίστευτα.

ΒΡΑΧΙΟΛΙΔΗΣ-ΩΝΑΣΗΣ ...πίσω η κεφάλα του ...προδευτικού ΧΑΡΔΑΒΕΛΑ!
Πλην 'ομως βαθέως ΠΑΣΟΚΟΥ1
Δεκαπέντε χρόνια μετά τους γάμους του Ωνάση με την Τζάκυ, στο Σκορπιό, ο Βραχιολίδης, φορτώνει την οικογένειά του στο κάρο του και λέει “πάμε για διακοπές στο Νυδρί της Λευκάδας” (γύρω στα 1983). Συνεννοείται με τον αδελφό του Σταύρο, που περνούσε τις διακοπές του στην Κέρκυρα. Κλείνουν ραντεβού στη Λευκάδα, ώστε ωμού να περάσουν το υπόλοιπο των διακοπών τους. ΄Όπερ και εγένετο.΄Ομως δεν είχαν προνοήσει για ξενοδοχείο… στηριζόμενοι οι πάντες στην παροιμιώδη σιγουριά που είχε ο Απ.Βραχιολίδης. ” Ρε ο κόσμος να έρθει τούμπα, εγώ θα βρω λύση” έλεγε πάντα.



Το Νυδρί ήταν φίσκα…από τουρίστες.” Μην σκιάζεστε, έσκουζε ο Βραχιολίδης μπροστά στη δυσφορία των δικών του.
Ψάχνοντας από πόρτα σε πόρτα καταλήγει σε έναν τεκέ-καφενέ, που τον διηύθυνε ένας κυνηγός καρχαριών, ένας άντρακλας δύο μέτρων και συμπτωματικά εκείνη την εποχή … Πρόεδρος της Κοινότητας Νυδρίου.
–Το και το… θέλω δωμάτια , του λέει ο Βραχιολίδης…
–Δεν υπάρχει ούτε για κουνούπι… στο Νυδρί….απαντά ο κυνηγός καρχαριών!
Ο Βραχιολίδης, τότε, επιστρατεύει το χαρτί που σπάνια χρησιμοποιούσε, γιατί αυτό το χαρτί δεν είναι πάντα ευδόκιμο….
–Είμαι δημοσιογράφος , ρε φίλε… κάνε κάτι!
Ο γίγας κυνηγός, τσιτώνεται, μοιάζει για θυμωμένος, μόλις άκουσε το “δημοσιογράφος” κι αμέσως ακάθεκτα ορμάει:
–Σκατά δημοσιογράφος είσαι! ΄Ένας δημοσιογράφος υπάρχει στην Ελλάδα… ο Βραχιολίδης ΡΕ! φωνάζει, σαν να του έθιξαν τα ιερά και όσια!
Τώρα ήταν η σειρά του Βραχιολίδη να πάθει πλάκα….Τι βλακείες ήταν αυτά που άκουγε από τον πρόεδρο του Νυδρί, και κυνηγό καρχαριών…
Στου Βραχιολίδη ήρθαν οι προ 15/ετίας παλαιές αναμνήσεις, με τους γάμους του Ωνάση και όπου στο Νυδρί είχαν στρατοπεδεύσει κάπου 300 δημοσιογράφοι απ΄όλο τον κόσμο. Χαλάρωσε. .. Βρισκόταν σε καλό δρόμο. Χαμογέλασε…
–Εν τάξει δεν έχω αντίρρηση…συμφωνώ… ένας είναι ο Βραχιολίδης… μόνο που γέρασες ρε μπαγάσα… παρατήρησε ο Βραχιολίδης.
–Εγώ ρε γέρασα κωλοδημοσιογραφίσκε… !
–Ναι φίλε… Είμαι ο ίδιος ο κωλοδημοσιογραφίσκος… Ο Βραχιολίδης! Αυτοπροσώπως!
Κόκαλο ο κυνηγός καρχαριών!
Και φυσικά δωμάτια βρέθηκαν αυτοστιγμής…. στο Νυδρί!
Η σιγουριά του Βραχιολίδη, για λύσεις εξακολουθούσε να τον συντροφεύει!
Τώρα πως και γιατί ο καρχαριοκυνηγός αυτός της Λευκάδας, είχε την εντύπωση πως ένας δημοσιογράφος και μόνο υπάρχει στην Ελλάδα, αυτό ανήκει στο κούτελό του….
Τέτοια μόνο σε κινηματογραφικές ταινίες βλέπει κανείς!
Σιγά… να μη το ξεχάσουμε. Λόγω της απήχησης που είχε η δημοσιογραφική δουλειά του Βραχιολίδη, που φαίνεται ότι απολάμβανε πανελλήνιας φήμης, υπάρχουν και τα εξής εξωφρενικά:
Τα Δημοτικά Συμβούλια. της Ικαρίας και μιας Κοινότητας χωριού στο Κιλκίς ψήφισαν απόφαση να δωρίσουν κτήματα στον Απ.Βραχιολίδη. Έτσι τους κατέβηκε, από αγάπη σε έναν ρεπόρτερ, που μάλλον θα τους είχε συμπαρασταθεί σε προβλήματά τους, όπως συμβαίνει καθημερινά με τους δημοσιογράφους. Είναι από τα σπάνια και όμορφα.
Αλλά ο Βραχιολίδης δεν δέχθηκε τις δωρεές αυτές και ποτέ δεν τις αξιοποίησε. Ποτέ κι από κανέναν δεν δέχονταν δώρα.
–Να τα κάνω τι τα κτήματα αυτά;
–Μα έχουν αξία!
–Δεν αμφιβάλω… Ωστόσο εγώ είμαι περαστικός από τη ζωή αυτή…Δεν μου ανήκει τίποτε. Δεν ανήκω πουθενά!
–Μα για τα παιδιά σου…
–΄Όχι … Δεν θέλω να σφάζονται τα παιδιά μου, αλλά να προσπαθούν και μόνο να προσπαθούν…Οι ιδιοκτησίες κάνουν κακό στην ψυχική υγεία… εγώ δεν μπλέκω στη λογική της ιδιοκτησίας, έλεγε… Και δεν το έλεγε μόνο αλλά και το εφάρμοζε -και το εφαρμόζει πιστά.


Αλλά με τους βασιλιάδες…φαίνεται ότι ο ΑΠ.ΒΡΑΧ… τα πήγαινε καλά. ΄Οπου τους έβρσκε.. ΜΠΑΜ ΚΑΙ ΚΑΤΩ! Να ένα ρεπορταζάκι για τη Σοφούλα μας… και τον Δον Χουάν της Ισπανίας :




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου