Τρίτη 16 Απριλίου 2013

ΩΝΑΣΗΣ

Απολογισμός μιας μεστής ζωής

spacerΣτην τελετή θεμελίωσης της Στέγης Γραμμάτων και Tεχνών τον Aπρίλιο του 2004. H υπό ανέγερση Στέγη ήταν το τελευταίο μεγάλο έργο που εμπνεύστηκε ο Στέλιος Παπαδημητρίου.
spacer
Στην τελετή θεμελίωσης της Στέγης Γραμμάτων και Tεχνών τον Aπρίλιο του 2004. H υπό ανέγερση Στέγη ήταν το τελευταίο μεγάλο έργο που εμπνεύστηκε ο Στέλιος Παπαδημητρίου.
spacer
O Στέλιος Παπαδημητρίου γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου το 1930. Φοίτησε στην Τοσιτσαία Δημοτική Σχολή Αρρένων και στο Αβερώφειο Γυμνάσιο Αλεξανδρείας. Tο 1953 πήρε το πτυχίο Νομικής από το Πανεπιστήμιο Αλεξανδρείας.
Το 1954 γνωρίστηκε με τον Αριστοτέλη Ωνάση, ο οποίος του ανέθεσε τη νομική κάλυψη του προγράμματος μεταφοράς του συνόλου του πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας, που επεδίωκε εκείνη την εποχή. Για τον σκοπό αυτό, από το 1954 έως το 1960 εγκαταστάθηκε στη Σαουδική Αραβία και συμμετείχε στη σύνταξη σημαντικών νομοθετημάτων του σαουδαραβικού δικαίου, στον τομέα της ναυτιλίας.
O Στέλιος Παπαδημητρίου στην τελετή Bράβευσης του Iδρύματος και του ιδίου από τον Σύνδεσμο Eλληνο-Aιγυπτιακής Φιλίας στην Παλαιά Bουλή τον Φεβρουάριο του 2005spacer
spacer
O Στέλιος Παπαδημητρίου στην τελετή Bράβευσης του Iδρύματος και του ιδίου από τον Σύνδεσμο Eλληνο-Aιγυπτιακής Φιλίας στην Παλαιά Bουλή τον Φεβρουάριο του 2005
spacer
Το 1960 επέστρεψε στην Αλεξάνδρεια, όπου άσκησε ελεύθερη δικηγορία σε σημαντικό δικηγορικό γραφείο, ειδικευμένο σε ναυτιλιακές υποθέσεις. Το 1966 εγκαταστάθηκε με την οικογένειά του στην Ελλάδα, πέτυχε, μετά από εξετάσεις, την αναγνώριση της ισοτιμίας του πτυχίου του από τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και ενεγράφη μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά. Από το 1967 άσκησε το λειτούργημα του δικηγόρου και από το 1977 συνεργάστηκε με τον γιο του Αντώνη Παπαδημητρίου στο δικηγορικό γραφείο «Σ. και Α. Παπαδημητρίου και Συνεργάτες».
Ανάμεσα στον Αριστοτέλη Ωνάση και τον Στέλιο Παπαδημητρίου αναπτύχθηκε ένας ισχυρός επαγγελματικός και φιλικός δεσμός, ο οποίος κράτησε έως το τέλος της ζωής του Ωνάση. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 1970, όταν ο Στέλιος Παπαδημητρίου ήταν μόλις σαράντα ετών, ο Αριστοτέλης Ωνάσης, εκτιμώντας το ήθος αλλά και την επαγγελματική δεινότητά του, τον τοποθέτησε, μεταξύ άλλων, Νομικό Σύμβουλο και μέλος του Δ.Σ. της Ολυμπιακής Αεροπορίας, Πρόεδρο της Ολυμπιακής Αεροπλοΐας και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ιδιωτικής του Τραπέζης, Banque de Depôts, στη Γενεύη. Εκείνη την περίοδο γνωρίστηκε με τους Παύλο Ιωαννίδη, Απόστολο Ζαμπέλα και Παρασκευά Ιωαννίδη –τότε στελέχη της Ολυμπιακής–, με τους οποίους τον συνέδεσε αδελφική φιλία. Λίγο αργότερα, ο Ωνάσης του ανέθεσε τη γενική διεύθυνση του στόλου του, που αποτελείτο από 70 πλοία, κυρίως δεξαμενόπλοια.
spacerO Aριστοτέλης Ωνάσης με τον νεαρό Στέλιο Παπαδημητρίου στη Σαουδική Aραβία το 1954
spacer
O Aριστοτέλης Ωνάσης με τον νεαρό Στέλιο Παπαδημητρίου στη Σαουδική Aραβία το 1954
spacer
Παράλληλα με την επαγγελματική του ενασχόληση με τον Όμιλο Ωνάση, ο Στέλιος Παπαδημητρίου άσκησε ανεξάρτητη δικηγορία και εξελίχθηκε σε έναν από τους καλύτερους χειριστές περίπλοκων εμπορικών, ναυτιλιακών αλλά και αστικών υποθέσεων.
Ο Ωνάσης του ανέθεσε την επαγγελματική κατάρτιση του γιου του Αλέξανδρου, ο οποίος τον θεωρούσε έως το τέλος της ζωής του δάσκαλο. Μετά τον θάνατο του Αλέξανδρου, ο Ωνάσης επέλεξε τον Στέλιο Παπαδημητρίου να υπερασπίζεται και να συμβουλεύει την κόρη του Χριστίνα, μαζί με τον Παύλο Ιωαννίδη.
Με τους στενούς συνεργάτες και επιστήθιους φίλους του Απόστολο Ζαμπέλα και Παύλο Ιωαννίδη, επίτιμους Αντιπροέδρους σήμερα του Iδρύματος Ωνάσηspacer
spacer
Με τους στενούς συνεργάτες και επιστήθιους φίλους του Απόστολο Ζαμπέλα και Παύλο Ιωαννίδη, επίτιμους Αντιπροέδρους σήμερα του Iδρύματος Ωνάση
spacer
Ο Στέλιος Παπαδημητρίου επιμελήθηκε τη σύνταξη της διαθήκης του αείμνηστου Αριστοτέλη Ωνάση με βάση τις εντολές του. Ο Ωνάσης τον ορίζει ως έναν από τους πέντε εκτελεστές της διαθήκης του, με την οποία αφήνει τη μισή περιουσία του στο Κοινωφελές Ίδρυμα Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης, στη μνήμη του γιου του. Η διαθήκη του Ωνάση τον ορίζει επίσης ως ένα από τα 15 πρώτα και ισόβια μέλη του Ιδρύματος.
Με πρώτη Πρόεδρο τη Χριστίνα Ωνάση, ο Στέλιος Παπαδημητρίου υπηρέτησε το Ίδρυμα αρχικά από τη θέση του Γενικού Γραμματέως, στη συνέχεια ως Αντιπρόεδρός του και Πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής. Ταυτοχρόνως εξελέγη Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Holding Εταιρείας, η οποία ελέγχει όλες τις επιχειρηματικές δραστηριότητες του Ιδρύματος.
spacerΜαζί με τα μέλη του Δ.Σ. του Ιδρύματος κ.κ. Γιώργο Ζαμπέλα, Παύλο Ιωαννίδη, Αντώνη Παπαδημητρίου και Γιάννη Ιωαννίδη, κατά την επίσκεψή τους στο δεξαμενόπλοιο Olympic Future στις 13 Ιανουαρίου 2005.
spacer
Μαζί με τα μέλη του Δ.Σ. του Ιδρύματος κ.κ. Γιώργο Ζαμπέλα, Παύλο Ιωαννίδη, Αντώνη Παπαδημητρίου και Γιάννη Ιωαννίδη, κατά την επίσκεψή τους στο δεξαμενόπλοιο Olympic Future στις 13 Ιανουαρίου 2005.
spacer
Μετά τον θάνατο της Χριστίνας, το 1988, εξελέγη Πρόεδρος του Επιχειρηματικού Ιδρύματος και στη συνέχεια Πρόεδρος και του Κοινωφελούς Ιδρύματος. Με τη διαθήκη της η Χριστίνα τον όρισε μέλος της πενταμελούς επιτροπής η οποία διαχειρίστηκε την περιουσία της κόρης της, Αθηνάς Ρουσέλ, από το 1988 έως το 1999.
Επί προεδρίας του, το επιχειρηματικό Ίδρυμα πολλαπλασίασε το αρχικό κεφάλαιο, το οποίο είχε αφήσει στη διαθήκη του ο Ωνάσης.

O Στέλιος Παπαδημητρίου στην τελετή παράδοσης της δωρεάς του συστήματος τεχνολογικής αναβαθμίσεως των υπηρεσιών της EΛEΠAΠ τον Mάιο του 2004.spacer
spacer
O Στέλιος Παπαδημητρίου στην τελετή παράδοσης της δωρεάς του συστήματος τεχνολογικής αναβαθμίσεως των υπηρεσιών της EΛEΠAΠ τον Mάιο του 2004.
spacer
Την 1η Ιουλίου του 2005, ο Στέλιος Παπαδημητρίου –όπως και τα άλλα δύο ισόβια μέλη του Δ.Σ., Παύλος Ιωαννίδης και Απόστολος Ζαμπέλας– αποφάσισαν να αποχωρήσουν από την Προεδρία του Ιδρύματος, για να τους διαδεχθεί η νεότερη γενιά, η οποία εξελέγη παμψηφεί από το δεκαπενταμελές Δ.Σ. Παρέμειναν, φυσικά, ως ισόβια μέλη του Ιδρύματος. Το Δ.Σ. σε ένδειξη αναγνώρισης των πολύτιμων υπηρεσιών του προς το Ίδρυμα αλλά και τον Όμιλο Επιχειρήσεων Ωνάση, τίμησε τον Στέλιο Παπαδημητρίου με τον τίτλο του Επιτίμου Προέδρου.
Από το 1953 ήταν παντρεμένος με τη φιλόλογο Αλεξάνδρα Κρασάρη, με την οποία απέκτησε τρεις γιους: τον Αντώνη, δικηγόρο και σημερινό πρόεδρο του Ιδρύματος Ωνάση, τον Γιώργο, πολιτικό μηχανικό και τον Δημήτρη, συνθέτη και διευθυντή του Γ΄ Προγράμματος της ΕΡΤ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου